<<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>

Szekeres SándorCimkék: jelnyelv, közvetítőnyelv, jelelés, kapcsolat
 

Miért nem a jelnyelv?


A modern emberiség folyamatosan próbálkozik valamilyen egyetemes, mindenki által beszélt és értett közvetítőnyelv megalkotásával. Mára az angol nyert igen nagy teret, de más közvetítő nyelvek erős konkurenciát jelentenek - pl. arab, spanyol, hindi, orosz, mandarin, stb. - ezért esélytelen, hogy univerzálissá váljon és talán szerencsére. Az angol nyelv 44 hangból áll, amit a latin abc 25 betűjével próbálnak leírni. Mintha a tízes számrendszernél csak az első hat számot használnánk. Vicces.

Az egynyelvű emberi kultúra létrehozásának szándéka úgy gondolom, sosem fog célhoz érni. Egyrészt, a kisebb közösségek mindig kialakítanak egy saját kultúrát, hozzá a saját nyelvet, nyelvjárást - lásd a bábeli nyelvzavar tanpéldáját és mondjuk New York egyes városnegyedeinek dacból kialakult sajátos nyelvezetét. Másrészt, a tanult kultúráját hagyja elveszni utoljára az egyén, sőt akár élete árán is védi azt. Ezért egy természetes ellenállásra lehet számítani ezen a területen is. Ha egy túl domináns közvetítőnyelv mégis elpusztítaná a kisebb nyelveket, előbb-utóbb a bábeli útra lépne. Nem sok értelme van túlerőltetni.

Ugyanakkor nem bölcs dolog túlerőltetni legalább egy nyelv kötelező megtanulását sem. Melyiket tanulja az ember a hatezerből? Ha egy teljesen más nyelvet beszélő kultúrába sodorja az élet, veszik a belefektetett idő, pénz, energia. Ha nem használja, mert nincs rá szüksége, akkor is. Még hétköznapibb jelenség, hogy mit csináljon az ember, ha összefut egy más nyelvet beszélővel valahol, aki segítséget kér, vagy akitől épp segítséget kellene kérni?

Elkezd mutogatni…

…és pontosan ez a megoldás.

Na, nem a mutogatás, hanem a jelelés. Mára már igen kifinomult jelnyelvek egyikének segítségével. Egy egységes jelrendszer, amit mindenki gyerekkortól kezdve tanul. Egy-két nyelv megtanulásával ma maximum egymilliárd emberrel lehet szót váltani, kivételes esetben és csak két-három nyelven a hatezerből. A jelnyelv segítségével, bárkivel. A gesztikulálás amúgy is természetes jelensége a társalgásnak. Már csak fejleszteni kell.

A jelnyelvekből és helyi változataiból majdnem annyi van, mint beszélt nyelvekből, mert hozzáidomultak a saját kulturális szférájukhoz, nyelvükhöz. Gyakran két különböző kultúrából jött jelelőnek nehézséget okoz megérteni egymást. De itt is megalkottak egy egyetemesnek szánt jelnyelvet, a Gestuno-t. Jó szándékkal nem okoz problémát a helyi jelnyelveket kiegészíteni egyetemes vonásokkal, megtartva a helyi jelleget, amivel már az egész világon meg tudja magát értetni a jelelő.

Az emberiség nyelvei nem kerülnek veszélybe egy túl domináns közvetítőnyelv miatt, és járhatják a maguk útját. Természetesen továbbra is szükség lesz a nyelvek tanulására és fokmérője marad a műveltségnek a nyelvek ismerete. A nyelvtanulásnak is megvannak a zsenijei, akikre úgy ragadnak nyelvek, mint gyerekre a kosz. Ami azt bizonyítja, ez a fajta tudás is készséget igényel, és ezért megalázó dolog kötelezővé tenni a nyelvtanulást olyanok számára, akiknek ez alapból nehézséget okoz. Mintha kötelező balettet oktatnának egy túlsúlyos, esetlen gyereknek. Itt is, mit minden téren fontos a jó szándék és az együttműködés.

 


Kapcsolódó cikkek a honlapon:

A jelnyelvről

A Gestuno jelnyelvről


A kép forrása: Pixabay

---


   Nyomtatható változat   Szólj hozzá ehhez a cikkhez!

Szerk:webmester
Idő:2018.08.23.
Olv.:976
Cimkék:jelnyelv, közvetítőnyelv, jelelés, kapcsolat

<<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>
 

Eddigi hozzászólások:

Tovább a cikkek kigyüjtött hozzászólásainak oldalára =>


 
A cikkhez regisztráció nélkül is hozzászólhatsz, egy tetszőleges név megadásával.

Neved / nicked:   
  (Írjál be egy nevet, különben nem megy el a hozzászólásod.)


Humán ellenőrző kód:

Másik_kód_kérése
Írd be ide a fenti képen látható kódot. A a kis nyilakra kattintva kérhetsz egy másikat
 
 STATISZTIKA
 TÁRSOLDALAK

Keresés honlapon


Felhasználónév:

Jelszó:


REGISZTRÁCIÓ
 

Életünk látható kifejeződése gondolatainknak.
 

Tárhelyszolgáltatónk

Unsoft.hu

Kapcsolat

Levél a webmesternek

 
  Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS és a betlehemi csillag
  TÉVIDŐ - az eltévedt időszámítás gondolgai
  GONDOLGOK
  FORRÁSOK
  www.kisbiro.hu: Közhírré tétetik!
  Szekeres Anna Fotó
  Mocsáry Évelőkertészet
  ENNEAGRAM önismereti rendszer
  Mlinkó István Általános Iskola, Eger
  Elektro-Tec, Gyöngyös
  Ősmagyar nyelvek
  Eurochess - ONLINE SAKKISKOLA
  Heves megyei sakkélet
  Gyöngyösi ENERGIA SC sakkegyesülete
  Meglátások
  Boricsev Oleg
  Mellár Mihály: Atlantisz - hol volt, hol nem volt
  Szekeres Sándor: Munkahelyek és a népességcsökkenés
  A gyöngyösi Ringsted utca oldala
  Évelő növények, évelő virágok
  Dionysius Exiguus latin nyelvű munkái
  UNIX-időbélyeg kiszámítása
  Szekeres Sándor: Egyszerű játékok a sakktáblán
  Szkíta Főnix
  The Scythian Phoenix
  Eurochess - ONLINE CHESS SCHOOL
  Chess Quotes
  Laws of Chess
  Chess piece names
  Sakk aranyszabályok
  PGN Specification and Implementation Guide
  PGN kódok jelentése (ENG/HUN)
  Chess Glossary
  Sakk kifejezések szótára
  Sakkfigurák nevei más nyelveken
 

ONLINE CHESS SCHOOL
AND MATERIAL
COLLECTIONS

ONLINE
SAKKISKOLA
ÉS ANYAGGYŰJTEMÉNY

 

Szekeres Sándor

Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS

és a betlehemi csillag

A könyv a múlt és a jelen sérthetetlen dogmáit kérdőjelezi meg, fájdalmas sebeket szakitva fel a társadalmi közérzeten, mind a hétköznapokra, a tudományos életre és a hit világára vonatkoztatva. Megtalálta a valódi betlehemi csillagot, szó lesz a történelmi, a pártus Jézusról, a valós keresztrefeszítéséről és egy szörnyű végű összeesküvésről, aminek egyik következménye a téves időszámításunk és a kronológiánk sötét középkora. Talán nem is véltetlen, hogy most íródott meg a könyv - írja - ismét az útkeresés korában járunk. Létezésünk és hitvilágunk alapjai esnek szét, új kérdések jönnek, új válaszok kellenek. Ezek alapjait érinti meg ez az írás, új szemléletet adva eddig érinthetetlennek gondolt tabuknak.